zondag 5 september 2010

5. Lekker efficiënt

Heerlijk. Fantastisch. Nu het de Erasmus Universiteit betreft, word ik helemaal warm van het Europese aanbestedingsbeleid. Wat een ontzettend goed idee om van alles en nog wat eens per zoveel jaar aan te besteden. Computers, memorysticks, eten, drinken – zeg maar de noodzakelijke randvoorwaarden voor elke medewerker van deze onvolprezen prachtuniversiteit om haar/zijn werk te doen– alles moet worden aanbesteed. Want: gemeenschapsgeld kan maar een maal worden uitgegeven, en dan is het extra fijn als dat lekker efficiënt gebeurt.

Je kunt dus maar beter via de Erasmus Universiteit een laptop aanschaffen. Want dat is zo veel efficiënter en goedkoper. De I&A-afdeling speelt het spelletje rustig mee, en helpt je alleen met je computerproblemen als de (Europees aanbestede) computer via hen is aangeschaft. En zelf een computer aanschaffen van je eigen budget is er sinds een paar maandjes ook al niet meer bij. Als het gaat over eten en drinken is het net zo geregeld. Het hele pakket wordt aanbesteed. Vergaderen met koffie, thee en slappe cake? Borrel bij je oratie, promotie, of andere feestelijke gelegenheid? Al het eten in de mensa? Alles wordt uitbesteed aan één organisatie – schaalvoordeel zal dat heten – die dat lekker efficiënt en goedkoop voor ons regelt.

Jammer, maar je kunt op je klompen aanvoelen dat het niet zo werkt. Een computer kopen in de Aldi, Mediamarkt of via Bol.com is altijd vele malen goedkoper en deze is ook van prima kwaliteit (goed genoeg in ieder geval om worddocumentjes te typen, te e-mailen en hier en daar wat te analyseren). Europees aanbestede computers zijn wat mij betreft niet evident beter, maar zeker een stuk duurder. Van de Europese aanbesteding van de catering word ik ook al niet vrolijk. Een borrel na je promotie kost 2,20 per biertje, maar dan moet je wel nog zes obers inhuren (kosten: € 29.50 per stuk per uur). In gewone kroegen, op de vrije markt zeg maar, betaal je ook rond de 2 euro voor een biertje, maar nooit een apart uurloon voor de barman omdat ie in zijn eigen kroeg aanwezig wil zijn. Ga je naar In de Smidtse, dan ben je voor 1,20 per biertje klaar. En dan hoef je niets te betalen voor bedienend personeel of andere fratsen. Pas geleden nog werd in dit blad bericht over de opbrengst van de laatste aanbestedingsronde waarbij Avenance het onderspit delfde tegen Albron. Het voordeel: ‘van elk product zal duidelijk worden aangegeven wat het kost’. Het staat er echt. Het voordeel van Europees aanbesteden is dat we binnenkort weten hoeveel ons bordje bami kost. Ja ja. Dat is innovatie. Dat is lekker efficiënt. Grappig is hier niet het juiste woord. Tragikomisch, dat is het.

Peter Achterberg, cultuursocioloog aan de FSW, is penningmeester van de afdeling sociologie en is tegen Europese aanbestedingen.


Achterberg, P. (2010) Lekker efficiënt. Erasmus Magazine 13(19):13.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten